Så fungerar det med visum i Thailand

Om du ska resa till Thailand och stanna kvar i mer än 30 dagar behöver du ansöka om ett visum. Du behöver gå igenom flera viktiga steg för att allt ska bli rätt. Här guidar vi dig genom hela processen.

Då behöver du ett visum till din Thailandresa

Som svensk medborgare behöver du inget visum när du ska resa till Thailand så länge du inte ska stanna där i mer än 30 dagar. Du får ändå en stämpel i ditt pass så länge du uppfyller kraven.

För att få en stämpel i ditt pass behöver du uppfylla tre viktiga krav

  1. Passet ska vara giltigt. Ditt pass behöver vara giltigt sex månader efter inresedatum
  2. Uppvisande av utresebiljett. Har du inte möjlighet att visa upp en utresebiljett inom 30 dagar eller ett visum har gränspersonalen rätt att neka inträde.
  3. Grannländerna får bara besökas två gånger per år. Har du inte ett visum under din Thailandsvistelse får du bara åka över till landet från grannländerna två gånger under ett kalenderår.

Vet du redan innan om att du kommer att stanna i landet i mer än 30 dagar behöver du skaffa ett giltigt Thailandvisum innan din avresa. Samma sak gäller med utresebiljetten. Har du inte en utresebiljett inför vistelsen som sträcker sig över 30 dagar kan du behöva resa ut ur Thailand och in med en utresebiljett igen.

Så ansöker du om ett Thailandvisum

För att ansöka om visum i Thailand är det flera viktiga steg du behöver gå igenom. Ett turistvisum håller i 60 dagar och kan i vissa fall förlängas med 30 dagar när du väl är på plats.

När du ska ansöka om ett turistvisum som håller i 60 dagar behöver du

  • Fylla i och signera en ansökningsblankett som kan laddas ned från den thailändska ambassadens hemsida
  • Ha tillgång till ett originalpass som är giltigt i minst nio månader från ansökningsdagen
  • En kopia av ditt pass
  • Kopior på dina flygbiljetter (gäller både in- och utresa)
  • Betala visumavgiften på 300 kronor

Gränspersonalen har också rätt att begära dokument som till exempel ditt kontoutdrag.

Hur straffas jag om jag går över tiden för mitt visum?

Stannar du över tiden för ditt visums giltighetstid med några dagar brukar du bara få böter. Dock är det ändå inte värt det på grund av risken att bli svartlistad och den ökade risken att nekas både inresetillstånd och visum till Thailand.

Kan jag förlänga mitt Thailandvisum?

Har du ansökt om ett Thailandvisum kan du förlänga visumets giltighetstid med 30 dagar när du väl är på plats i landet. Då får du vistas i landet i totalt 90 dagar.

Du ansöker om förlängd giltighetstid för ditt visum på någon av immigrationsmyndigheterna i Bangkok, Pattaya eller Phuket. Kostnaden för förlängningen av visumets giltighetstid är 1 900 bath.

Foto: Shutterstock.com / SubstanceTproductions