När på året ska man åka till Koh Samui?

Chansen att få en fantastisk resa till Koh Samui ökar om du väljer att boka din avresa under rätt säsong. Bäst förutsättningar får du om du undviker regnperioden mellan augusti och januari. Biljetterna blir däremot ofta billigare under lågsäsong och många gånger kan du få tur med vädret ändå. 

Koh Samui har sin varma säsong från februari till maj

I det tropiska landet Thailand varierar vädret från år till år. Tidsperioderna längre ner är alltså bara ungefärliga. Det går inte att säga exakt vilket datum en viss period börjar och slutar. 

Hur säsongerna ser ut i Thailand beror också på vilken del av landet du ska besöka. Koh Samui ligger på Thailands östra kust där den bästa perioden för ett besök är från slutet av oktober fram till början av maj. 

Så ser säsongerna ut på Koh Samui 

För att få en bättre översikt över hur vädret ser ut på Koh Samui under året behöver du ha koll på de olika säsongernas utformning. 

Här utgår man i från tre olika säsonger:

  • Den varma säsongen äger rum mellan februari och maj. Den bjuder på varma temperaturer och hög luftfuktighet, trots att Koh Samuis temperaturer anses vara mer behagliga än de i Bangkok. Under den varma perioden är den genomsnittligt högsta temperaturen 34 grader medan den lägsta genomsnittliga temperaturen ligger på 27 grader. 
  • Regnperioden pågår mellan maj och oktober. Då ökar sydvästmonsunen risken för mycket regn. Under regnperioden är den genomsnittliga maxtemperaturen 32 grader medan den lägsta ligger på 26 grader.  Den genomsnittliga nederbörden ligger på 186 millimeter. 
  • Den kalla säsongen sträcker sig från oktober till februari. Det är fortfarande varmt under den här perioden, men svalare och torrare än de andra perioderna under året. Den genomsnittliga maxtemperatur under den kalla säsongen är 32 grader medan den genomsnittliga lägsta temperaturen ligger på 25 grader.