Hur betalar jag smidigast på Koh Samui?

När du ska resa till Koh Samui i Thailand är det bra om du har tillgång till både kontanter och kreditkort. Det kan vara skönt att ha tillgång till pengar när du kommer fram för att betala taxi, restaurangbesök eller annat. Då slipper du också att börja vistelsen med att leta efter en uttagsautomat.

Det finns flera anledningar att använda ett kreditkort i stället för ett vanligt betalkort på resan. Förutom att det ingår en kompletterande reseförsäkring är det säkrare att använda sig av kreditkort än vanliga betalkort, eftersom betalningar med ett kreditkort skyddas av konsumentkreditlagen.

Det bästa är om du redan innan resan till Thailand kan växla lite pengar till den lokala valutan, som är thailändska baht. Belopp som motsvarar mer än 20 000 dollar måste deklareras i tullen. Du kan alltså inte ta med dig hur mycket pengar som helst. Dessutom är det säkrast att inte resa med för mycket kontanter. 

”Cash is king” i Thailand

I Thailand använder man kontanter i större utsträckning än vad man gör i Sverige. Eftersom du får en bättre växelkurs när du växlar pengar i Thailand eller tar ut pengar ur en uttagsautomat på plats ska du inte växla för mycket innan du reser.

Om du tar ut pengar på plats får du en bättre växelkurs och mer valuta för pengarna. Dock bör du tänka på att alltid välja lokal valuta om uttagsautomaten frågar.

Du borde också använda ett betalkort som inte tar ut någon avgift för kontantuttag. På bästakreditkortet.se kan du jämföra vilka kort som inte tar ut en kontantuttagsavgift.

Kan man betala med kort i Thailand?

Det börjar bli mer vanligt att betala med kort i Thailand, men kontanter är fortfarande det vanligaste. På finare restauranger och hotell brukar du kunna betala med kort.

Även när du shoppar kan du oftast betala med kort. Men ha alltid kontanter med dig för säkerhets skull.

På turistorterna i Thailand brukar det finnas gott om uttagsautomater. Det gör att det är lätt att ta ut pengar när du behöver det.