Flytta till Thailand – allt du behöver tänka på

Att flytta till Thailand är en dröm för många svenskar. Innan du gör slag i saken finns det en del att tänka på för att allt ska gå så smidigt som möjligt. Här ger vi dig tips om några av de viktigaste sakerna att reda ut inför din framtida flytt.

Ansök om alla tillstånd i god tid

Thailand är ökänt för att vara kräsna med vilka som får flytta till landet. Du kommer alltså att behöva söka tillstånd för det mesta för att kunna leva ett normalt liv i Thailand.

Ansökan om visum i kategori B

Du behöver alltid ansöka om visum för att uppehålla dig i Thailand. Ett vanligt turistvisum duger dock inte om det är så att du planerar att stanna längre än 60 dagar och särskilt inte om du planerar att arbeta i Thailand.

För att kunna få arbeta i Thailand och uppehålla dig måste du alltså ansöka om ett visum i kategori B. Mer detaljer om det här kan du få via Thailands ambassad.

Ansök om arbetstillstånd

Först när din ansökan om ett visum i kategori B har blivit godkänd kan du gå vidare och söka arbetstillstånd. Planerar du att arbeta i Thailand behöver du ha ett arbetstillstånd och ett visum i kategori B för att kunna få en (laglig) anställning.

Det är alltså ingen garanti att få ett arbetstillstånd bara för att du fått ett visum i rätt kategori. Du bör alltså inte säga upp dig eller inleda en försäljning av din bostad förrän detta intyg är godkänt.

Avsluta dina affärer i Sverige

Efter att du fått alla dokument som du behöver för att uppehålla dig i Thailand kan du börja avsluta dina affärer i Sverige. Vilka åtgärder du behöver göra beror helt på hur länge du planerar att bo i Thailand.

Om du ska bo i Thailand på obestämd tid

Planerar du att stanna i Thailand en lång tid framöver eller njuta av dina pensionsdagar i Thailand kommer du troligtvis att behöva skriva ut dig från Sverige. Du är alltså fortsatt svensk medborgare, men förlorar exempelvis rätten till sjukvård.

Det absolut viktigaste är att teckna en sjukförsäkring som gäller under tiden du är i Thailand. Det kan bli extremt dyrt att bli sjuk i Thailand om du inte heller har rätt till sjukvård i Sverige.

Du bör också kolla upp reglerna för inkomst som gäller för den som flyttar i Thailand. Den som vill flytta till Thailand måste nämligen uppfylla specifika inkomstkrav. Beroende på typ av vistelse kan du även behöva genomgå en utförlig hälsokontroll.

Om du vill prova på att bo utomlands

Vet du att du kommer tillbaka till Sverige inom en viss tid, eller om du bara vill prova att bo i ett annat land gäller det att tänka lite annorlunda. Särskilt om du vill prova att bo utomlands är risken rätt hög att du kommer vilja återvända fortare än vad du tänkt dig.

Att göra drastiska affärer som att sälja sitt boende och bohag är därför inte att rekommendera. Saknar du bostad under tiden du vistas i Thailand rekommenderar vi att du magasinerar ditt bohag till en låg månadsavgift, exempelvis hos Prinsens Lager.

Med tanke på hur komplext det är att söka visum och arbetstillstånd och sedan att få en faktisk anställning är det bäst att besöka landet under turistvisum åtminstone första gången. Det är giltigt i 60 dagar, och under den tiden kan du få en försmak av landet.

Hitta ett lämpligt boende i god tid

Oavsett hur länge du ska bo i Thailand är boende kanske en av de största utgifterna, men även ett av de största problemen. Oseriösa hyresvärdar och överpriser i centrala orter kan bli problem för den som vill hyra utan bostad utan kontakter i Thailand.

Generellt rekommenderar vi att du hyr bostad en bit utanför stadskärnan om du planerar att bo i Thailand en längre tid. Du kommer ändå att behöva resa runt i staden och bostadspriserna är oftast mer förlåtande en bit ut där turisterna inte uppehåller sig.

Det kan vara en god idé att först hyra någon månad eller några månader via en känd bostadsförmedlare för att kunna leta efter ett långtidsboende på plats. Om du planerar att bo länge i landet kan det nämligen vara smart att se till så att du verkligen trivs i din bostad.