Spargris i solstol

3 saker att tänka på innan du lånar till en resa

Det blir allt vanligare att ta lån för att kunna resa. För många har semestern blivit något som de inte kan leva utan.

I dag finns det många banker som erbjuder sina kunder semesterlån. Ett semesterlån fungerar som ett vanligt konsumtionslån där det inte krävs någon säkerhet för att få låna pengarna.

Hur mycket lånet kommer att kosta beror på lånebelopp, återbetalningstid och din kreditvärdighet. Att ta ett semesterlån kan bli väldigt dyrt i slutändan. Därför är det viktigt att du tänker igenom din situation och din ekonomi innan du binder upp dig på ett lån.

Jämför räntor och villkor

Innan du tar ett privatlån för att finansiera semesterresan bör du jämföra bankernas räntor och villkor. Det är så klart bra att ha så låg ränta som möjligt, men lånet med lägst ränta behöver inte vara det billigaste.

Tänk på! Det är viktigt att titta på om det tillkommer några andra kostnader som uppläggningsavgift, aviavgifter eller andra avgifter förutom räntan. Titta alltid på vad den effektiva räntan är, eftersom det är den totala kostnaden för varje delbetalning.

Tänk på att alltid noga läsa igenom villkoren. Det finns långivare som erbjuder privatlån med låg ränta och utan uppläggningsavgifter. Väljer du att betala med e-faktura slipper du även aviavgiften.

För att du ska få ett så bra lån som möjligt är det bäst om du jämför alla långivare. På låneguiden.se kan du söka på långivare som erbjuder låg ränta och förmedlar lån utan uppläggningsavgifter och aviavgifter.

Dyrare att låna pengar till semesterresan

Att låna pengar till semeserresan kan bli mycket dyrare än vad du har räknat med. Hur mycket din semester kommer att kosta beror på flera olika faktorer. Ränta och återbetalningstid är två avgörande faktorer.

Räntan på ett privatlån är oftast rörlig och sätts individuellt. Den ränta du får påverkas bland annat av din kreditvärdighet och dina möjligheter att betala tillbaka lånet.

Låna inte pengar om du inte kan betala tillbaka lånet

Innan du lånar pengar bör du tänka igenom vad det innebär att ta ett semesterlån. Var försiktig med hur mycket du lånar. Ett tips är att aldrig låna mer än vad du faktiskt behöver. Gå igenom din ekonomi noga för att vara säker på att du kan betala tillbaka lånet. Se över dina kostnader och utgifter och hur mycket du har lyckats spara hittills.

Om du har lyckats spara ihop lite pengar till semestern kanske du kan låna resterande pengar av din familj för att slippa ta ett lån. Om du vet att det kommer bli svårt att betala tillbaka lånet är det bättre att vänta med att boka resan tills du har lyckats spara ihop pengar till hela semesterresan.