Kohsamui.nu - Hem Boka hotell till mycket bra priser
Fotografier från hela Thailand
 

 
SÖK HOTELL

ÄTA UTE
BOKA VILLA

NÖJEN
BOKA TUR

SHOPPA
FAKTA

GOLF
ATT SE

STRÄNDER
ATT GÖRA

CHAWENG
RESA HÄR

LAMAI
OM HOTELL

BOPHUT
TURER

MAENAM
 

 
      In English  På svenska        OM OSS    ANNONSERA    LÄNKAR    FACEBOOK     Dela: 

Koh Samui eller kokosnötsön
Korta fakta  Ön heter på thai: เกาะสมุย
  Öns storlek: Cirka 247 kvadratkilometer
  Antal invånare: Över 50,000 (+ gästarbetare)
  Ön är belägen: I sydöstra Thailand
  Omgivande hav: Siamviken (Thailandbukten)
  Största staden på ön: Nathon
  Ön återfinns i provins: Suratthani (สุราษฎร์ธานี)
  Valutan som används: Thailändska baht


Suratthanis flagga och sigillSurat Thanis sigillKarta över Koh Samui  Klicka här för en karta över Koh Samui

Se en större kartaLite kort om önKoh Samui (eller Ko Samui som är en alternativ stavning) är en ö belägen vid östkusten av Thailand, cirka 35 kilometer nordost om staden Surat Thani på fastlandet. Ön har en area på 247 kvadratkilometer, vilket innebär att den är Thailands tredje största ö, efter Phuket och Koh Chang.

Den största staden på Koh Samui heter Nathon och denna återfinns på nordvästkusten. De mest berömda stränderna heter Had Chaweng och Had Lamai och är belägna på östkusten av ön. (Had betyder just strand på det thailändska språket; thai).

Öns invånare kallas för Chao Samui eller Samuians / Samuianer. De är generellt mycket stolta över sitt ursprung och sin ö.
Glad i poolen ska man förstås vara
EN SEMESTERDAG I JACUZZIN - Foto: Jens W, Yenit.comTransportmedel på önLängs med öns kust finns en väg som kallas Samui Ring Road, eller kort och gott för ringvägen. Det är på denna du förflyttar dig mellan olika stränder, om du nu inte åker med vattenskoter eller båt.

I slutet av 2009 belades vägen på de östra och norra delarna av ön med asfalt, ovanpå betongen, vilket innebar att dessa partier numer är trafiksäkrare och mjukare att köra på.

  På denna ringväg kan du ta dig fram med en sk. songtaew (röd flaktaxi med två sittbänkar). Priserna för att åka med songtaew varierar från 40-60 baht per person (innan klockan 18:00) beroende på sträckan. Efter klockan 18 måste du förhandla om priset med chauffören i förväg. I regel är priset högre på kvällen och natten.

  En taxiresa kostar normalt mellan 150-600 baht beroende på sträckans längd. Förhandla ALLTID om priset innan resan, annars kan det bli en dyrköpt upplevelse om du har otur. Tyvärr är det väldigt få taxichaufförer som använder sig av sin taxameter trots att detta är lagstadgat. Visst kan man försöka övertala chaufförer att slå på taxametern, men vägrar han är det oftast fullkomligt lönlöst att tjata vidare. Att bli upprörd gör inte saken bättre. Då anses det som om du förlorar ansiktet, vilket man bör undvika i Thailand. Är priset (efter förhandling) onormalt högt så är det bäst att hoppa ur bilen och ta nästkommande taxi.

  Att hyra en scooter eller lätt motorcyckel (90-150 cc) kostar mellan 100-250 baht per dag beroende på motorstyrka och årsmodell. En jeep kostar från 700 baht per dag och en bil kostar från 1000 baht per dag. På senare år kan man även hyra rena lyxbilarna (ofta cabriolet) på ön. Glöm inte att kolla upp eventuella försäkringar innan.

Var väldigt försiktig i trafiken och använd hjälm om du kör motorcykel, moped eller vespa. Det är förstås allt annat än roligt att förstöra en semester pga en olycka. Trafikolyckor är dessvärre ganska vanliga på Samui.
Privat tur på Koh SamuiUppfriskande sodavatten och limejuice på Buddy Beer
SODA OCH LIMEJUICE LÄSKAR - Foto: Jens W, Yenit.comRestauranger på önMånga av restaurangerna på ön är av toppklass. Du hittar med enkelhet restauranger och enklare matställen som serverar genuin, thailändsk mat så gott som överallt på ön. Det finns även ett stort utbud av italienska, skandinaviska (inklusive svenska), tyska, engelska, kinesiska, japanska, irländska restauranger på ön.

Att beställa in generöst med färska skaldjur och / eller fisk på en mysig strandrestaurang är något vi absolut kan rekommendera. Alternativ för barnen finns nästan alltid på menyn. Bananpannkaka brukar vara en stående favorit för de yngre och en mild massaman-gai (kyckling och potatis i en curry / kokossås) brukar ofta gå hem hos barnen, om de vill prova thailändskt.

Mer utförlig information om restauranger och matkulturen på Koh Samui finner du här.
En tupp bakom Lamais tempel, Wat Lamai
TRADITIONELL VÄCKARKLOCKA - Foto: Jens W, Yenit.com


Samuibor som planterar bambu
SAMUIBOR PLANTERAR BAMBU - Foto: Jens W, Yenit.com


Matställe på Lamai
SRI NUAN, BRA THAI-MAT I LAMAI - Foto: Jens W, Yenit.comInternet på Koh SamuiRunt 1996 började de första internetcaféen ploppa upp på Samui. Då var det tröga modemuppkopplingar som gällde. Numer finns det ganska många alternativ för dig som har egen dator eller laptop:

  Trådlöst bredband från IT Complex, norra Lamai.

  ADSL uppkoppling från exempelvis 3BB, TOT (The Telephone Organization of Thailand), TT&T, CAT Telecom eller True Internet.

  GPRS via SIM-kortet.

  Satellit-internet från någon av ovan nämnda leverantörer.

Ett internetcafé på Samui har numer nästan alltid bredband eller ADSL och de flesta har webbkameror och printer. Från 512 Kbps och upp till 10 Mbps brukar uppkopplingen ligga på i dagsläget. I medeltal kan man nog räkna på en hastighet mellan 1-5 Mbps.

Behöver du en dator eller datatillbehör, eller är i behov att reparera en bärbar laptop eller PC, så kan vi rekommendera Banana IT som återfinns i samma byggnad som stormarknaden Tesco Lotus i Lamai och även intill (norr om) samma stormarknad i Chaweng.
Julgran utanför IT Complex och Rawadee Computer Shop
JULFIRANDE VID IT COMLEX - Foto: Jens W, Yenit.comPrisnivån på Koh SamuiVi har listat normalpriserna på Koh Samui nedan, vilket inte är helt enkelt eftersom prisnivån varierar kraftigt mellan olika restauranger och försäljare. Du hittar nämligen allt från enkla thailändska gatukök till femstjärniga gourmetkrogar):

  Thai-mat: Från ca 50 baht på enkla "hak". Betydligt dyrare på fyra och femstjärniga resort.

  Pizza: 130-350 baht (beroende på restaurang och typ).

  Pasta: 60-250 baht (beroende på restaurang och typ).

  Hamburgare: 60-180 baht (beroende på restaurang och typ).

  Biobiljett: 140-200 baht (ej sk.honeymoon seat som är dyrare). Biografen på Koh Samui känns väldigt fräsch och stolarna är föredömligt bekväma. Ett besök rekommenderas verkligen för alla som uppskattar film.

  Öl (33 cl): 50-120 baht (Chang och Leo är oftast billigast, importerad öl kan vara ganska mycket dyrare). Vissa restauranger erbjuder happy hour med ölpriser från 40-50 baht.

  Flaska med dricksvatten: 7-20 baht. Importerat "lyxvatten" från Evian och Perrier kostar dock flera gånger mer. Drick ALDRIG kranvatten i Thailand!

  Taxi: 100-600 baht beroende på hur lång sträcka du tänkt att åka. För 100 baht åker man ett par kilometer, för 600 baht runt halva ön. Förhandla alltid om priset innan, såvida taxichauffören vägrar använda taxametern, vilket i princip är regel i dagsläget.

  Pick up taxi (Songtaew): 30-60 baht dagtid. Dyrare efter klockan 18:00. Glöm inte att förhandla med chauffören på kvällen och nattetid, innan du sätter dig på flakets vadderade bänkar.

  Hyra motorcykel: Lätta motorcyklar kostar från 100-150 baht om dagen. Tyngre motorcyklar kostar från ca 500 baht per dag. Glöm inte hjälm och inspektera motorcykeln först så du inte tvingas betala för gamla repor etc.

  Hyra bil: En liten jeep kostar från ca 700 baht per dag. En personbil kostar normalt från 1000 baht och uppåt beroende på modell och uthyrare. Vi rekommenderar dig att inspektera bilen först så alla eventuella repor och bucklor är dokumenterade i förväg. Annars kan man ha oturen att få betala för dessa skador, trots att du kanske är oskyldig till deras uppkomst. De flesta uthyrare har ett ärligt uppsåt, men undantag finns alltid.

  Bowling: Ca 100 baht per serie och person (kan variera aningen beroende på vilken tid på dygnet).

  Internatcafé: En baht per påbörjad minut är fortfarande något av en standard och tio minuter / 10 baht brukar vara minimitiden. Enstaka ställen erbjuder dock en timme för 30 baht. Numer finns det även många restauranger, hotell och barer som erbjuder gratis Wi-Fi så länge som du betalar för deras ordinarie tjänster, dvs boende, mat eller dryck.


Ha en skön och avkopplande semester i Thailand önskar vi på Kohsamui.nu!


Blommor efter en kort skur
KOH SAMUI BLOMSTRAR - Foto: Jens W, Yenit.comVälkommen till värmen!Det som nya besökare kanske först lägger märke till på Samui är alla kokospalmer som finns i princip överallt. Dessa tillsammans med det gästvänliga klimatet, alla vänliga människor, den goda maten och det blågröna vattnet gör Koh Samui till ett resmål du ej bör missa. Ön är som skapad för avslappning och nöje!
Ao Thong Takian stranden
MELLAN LAMAI OCH CHAWENG - Foto: Jens W, Yenit.com


Tidigare var kokosnötter den största inkomstkällan
KOKOSNÖTTER ÄR ÖNS SYMBOL - Foto: Jens W, Yenit.comDela den här sidan


Våra sponsorer
Kampanjjakt. Hitta de bästa rabatterna för resor och annat
Privata utflykter på Koh Samui
Fancy Domains
Akwa Guesthouse
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Arayaburi Boutique Resort
The Library
Mercy Center
Chaweng information och boende
X2 Resorts Samui

Annonsera här


Integritetspolicy - Vi respekterar din integritet! Dina personuppgifter kommer aldrig att överlåtas. Eventuella betalningar är krypterade för din säkerhet.

Om sajten - Detta är en omfattande reseguide till Koh Samui, där man även kan boka boende billigt. Den är utvecklad av Yenit Co., Ltd under 2004-2013.

Licens - Kohsamui.nu är licenserad under Creative Commons. Innehållet på denna webbplats får enbart användas för icke-kommersiella ändamål.


Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand