Kohsamui.nu - Hem Boka hotell till mycket bra priser
Fotografier från hela Thailand
 

 
SÖK HOTELL

ÄTA UTE
BOKA VILLA

NÖJEN
BOKA TUR

SHOPPA
FAKTA

GOLF
ATT SE

STRÄNDER
ATT GÖRA

CHAWENG
RESA HÄR

LAMAI
OM HOTELL

BOPHUT
TURER

MAENAM
 

 
      In English  På svenska        OM OSS    ANNONSERA    LÄNKAR    FACEBOOK     Dela: 

Att se på Samui
Big Buddha (Wat Phra Yai) och templet Plai LaemÖns största och förmodligen viktigaste turistattraktion är den stora buddhastatyn vid Choeng Mon på den nordöstra sidan av ön, inte så långt från Koh Samuis flygplats. Statyn byggdes 1972 och är ca 12 meter hög. År 2005-2006 kompletterades den med ett stort så kallat Dharma-hjul.

För många av öns buddhister har statyn en självklar religiös betydelse. Tänk därför på att visa aktning och klä dig vördnadsfullt när du besöker denna staty och dess tempel. Undvik att gå enbart i badkläder och använd gärna långbyxor.

En kort resa eller en lagom promenad från Big Buddha återfinns det vackra och färgglada templet Plai Laem, som också är väl värt ett besök. Här kan man även mata vackra fiskar i den lilla sjö som omgiver templets baksida.
Andra tempel på önPå Samui återfinner man även många andra buddhisttempel. Det finns gratis guidekartor att tillgå på ön där dessa är utmärkta. Även i guideböcker som Lonely Planet, Rough Guides och liknande, brukar dessa finnas beskrivna. De finns även upptagna på vår karta över Koh Samui.

För er som bor i (eller nära) Lamai, kan vi rekommendera ett besök på Wat Lamai. Templet är beläget intill Samui Ring Road i en tvär kurva mitt emot ett snabbköp (Family Mart). Tänk på att klä dig respektfullt när du besöker tempelområden, dvs långbyxor och t-shirt eller skjorta. Ta alltid av dig skorna innan du går in i en tempelbyggnad.
Gyllene Buddhastaty
BUDDHA I WAT KHAO HUA JUK - Foto: Jens W, Yenit.comMumifierade munkenI Wat Khunarem, några kilometer väster om Lamai, finner man något så ovanligt som en mumifierad munk. Munken som hette Loung Pordaeng, lär vid sin död 1977, suttigt i samma lotusställning som idag. Buddhister menar att Pordaengs höga andliga nivå, gjort att kvarlevorna av hans kropp har bevarats.
Vattenfall på önDet finns två vattenfall värda ett besök på Samui. Förväntar ni er något av Niagarafallens storlek kommer ni nog bli besvikna. Men vi kan rekommendera ett besök ändå eftersom man kan kombinera det med ett uppfriskande bad. På samma gång som man stiftar bekantskap med Koh Samuis tropiska och unika natur.

  Na Muang består egentligen av två stycken vattenfall. Du tar dig lättast hit med taxi, hyrbil, motorcykel / moped eller songthaew (pick up taxi med två bänkar på flaket som man sitter på) till fall nummer ett och därefter till fots eller på ryggen av en elefant till fall nummer två. Det senare är betydligt högre och rekommenderas om du har orken att djungel-promenera lite.

Det finns även ett litet zoo här där man kan se elefanter, krokodiler och apor uppträda. Föreställningarna börjar klockan 11.30 på förmiddagen, samt klockan 14.00 på eftermiddagen.

  Hin Lad är också ett vattenfall som är sevärt. Detta vackra men inte så branta fall återfinns ett par kilometer om Nathon. Det krävs lite ork att ta sig hit och oöm klädsel och bra skor rekommenderas absolut. En naturskön och stärkande djungelpromenad väntar dig nämligen innan du kommer fram till själva fallet. Lite norr om detta vattenfall hittar du templet Hin Lad som också är öppet för allmänheten. Tänk på att visa hänsyn inom tempelområdet och inför de munkar som bor och verkar där.
Privat tur på Koh SamuiHin Ta och Hin YaiDessa aningen bisarra klippformeringar hittar ni just söder om Lamai beach. Till formen kan de liknas vid en fallos och kvinnans sköte. En väg leder dit och ett antal restauranger och souvenirshoppar finns på vägen dit. Naturen runt omkring passar för bad såväl som picnic. Hin Ta och Hin Yai har med åren blivit en av Lamais populäraste vykortsmotiv.
Berg på Samui i solnedgång
SOLNEDGÅNG ÖVER SAMUIS BERG - Foto: Jens W, Yenit.comMagic Garden och öns utsiktsplatserKoh Samuis högsta bergstopp återfinns centralt på ön och sträcker sig 635 meter över havet. I området runt toppen ligger ett antal restauranger och utkikspunkter.

I samma höglandskap har en ensam fruktodlare länge arbetat med den spektakulära Magic Garden. Denne man har grävt ut en kanal som sedan dekorerats med ett imponerande antal handgjorda statyer. Avfarten från Samuis ringväg återfinns söder om Nathon och denna relativt bilvänliga väg, som leder hela vägen till toppen.

Om man vill kombinera attraktionerna med lite äventyr kan man med hyrd motocrosscykel nå toppen via mindre, kuperade småvägar. Tänk på att dubbelchecka reglerna beträffande din hyrda motorcykel och dess eventuella försäkring. Använd hjälm och kör försiktigt!

En annan mycket populär utkiksplats finns belägen mellan Lamai och Chaweng. Här brukar den lokala thaibefolkningen samlas och ha picknick med en enastående havsutsikt.

Porten till Big Buddha
PORTEN MOT BIG BUDDHA - Foto: Jens W, Yenit.comApa plockar kokosnötterTidigare var kokosnötsodlingarna en av Koh Samuis allra viktigaste näringar. För att få ner nötterna tränas apor för att klättra upp i palmerna och därifrån sparka eller vrida ner kokosnötterna. Detta kan fortfarande beskådas runt om på ön, även om skyltar som utlovar "Monkey Work Coconut" eller motsvarande, blivit ganska sällsynta på senare år. På nittiotalet fanns de "överallt".

Vissa av aporna kan verka lite lata och och långtifrån stormförtjusta i att visa sina konster, men efter lite övertalning brukar de trots allt klättra upp i palmen till publikens förtjusning.
Fjärilar och akvariumFjärilar och fiskar i alla tänkbara färgskalor och nyanser finner ni på öns fjärilsfarm kallad Butterfly Garden och på Samui Aquarium, söder om Hua Thanon och nära Laem Set på öns sydost-kust.
Thaiboxning - Muay ThaiMuay Thai eller thaiboxning är Thailands nationalidrott. Matcher ser ni på Chaweng Stadium, eller Phetch Buncha Chaweng Stadium. Arenorna återfinns i närområdet till den nästan legendariska nattklubben Reggae Pub i Chaweng.

I Lamai återfinns en arena i barområdet i mellersta delen av Lamai beach. Här förekommer bland annat så kallad ladyboxing (tjejer som boxas) vilket är gratis att beskåda. Dessvärre är inte kvaliten på boxningen alltid den förnämsta.

Det finns även ett par skolor eller "camps" på ön. Thai Pinyo Boxing School (belägen intill Ring Road, på norra Lamai, vid Buddy Resort) samt WMC Lamai Muay Thai Gym (södraste Lamai, på Beach Road) är några av de gym som erbjuder träning med professionella och engagerade tränare.

Många västerlänningar går sina första matcher i thaiboxning på Samui och ofta möter de relativt mediokert motstånd till en början. Självklart är detta ett medvetet "drag" från arrangörerna för att få boxarna motiverade till en fortsatt karriär. Med tiden blir matchningen och motståndet betydligt tuffare.

Väldigt få västerländska thaiboxare når världsklass då konkurrensen är stenhård. Ett undantag är holländaren Ramon Dekkers (1969-2013) som på nittiotalet blev en legend i Thailand. En av väldigt få faranger som lyckats matcha de bästa thailändarna i relativt lätta viktklasser.

De allra bästa thaiboxarna i Thailand är celebriteter och aktade hos det thailändska folket. Dessa mästare ser man sällan på Samui, utan då rekommenderas en resa till Bangkok och bland annat Lumpini Stadium och Ratchadamnoen Stadium. Se vidare vår webbplats om Bangkok.
Orm och reptilshowPå Koh Samui finns ett stort antal arter av ormar och andra reptiler och kräldjur. En del är giftiga, andra inte. Som tur är slipper de flesta som besöker ön stifta någon som helst bekantskap med dessa annat än om man besöker öns ormshow. Inte bara kobror och andra reptiler visas upp här, utan även bland annat skorpioner. Vi rekommenderar dig att ta med kamera.

Ni kan bevittna denna show nära Baan Phang Ka i den sydvästra delen av Samui. Öns största giftorm, kungskobran, utgör huvudnumret i detta våghalsiga uppträdande.
Paradise Park FarmParadise Park Farm var från början tänkt att enbart fungera som ett fågel-zoo men istället har stället växt till en mindre djurpark med många olika djurarter. Här finns apor, fåglar, getter, hästar mm. Området består av hela 20 rai, vilket motsvarar 32,000 kvadratmeter.

Parken är belägen högst upp på Samuis högsta berg Khao Pom, så man har en fantastisk utsikt över hela Samui därifrån. En restaurang finns också så man behöver inte gå hungrig efter sitt besök. Eftersom det i regel är ett par grader kallare här än vid havsnivån så är besöket ofta en ganska uppfriskande upplevelse. Dessutom finns en pool så ta gärna med badkläder om du vill ta ett svalkande dopp med en fantastisk utsikt över Samui och Siamviken.
BuffelkampKamp med bufflar är en thailändsk tradition och är mycket uppskattad av stora delar av lokalbefolkningen. I en inhängnad arena kämpar två bufflar i något som kan liknas vid två giganters kraftmätning. När ena parten underkastar sig genom att fly, avbryts kampen.

Förmodligen kan buffelkamp anses som en aningen olämplig attraktion för de allra mest djurvänliga turisterna, då det trots allt förekommer att djuren skadar sig.
Anthong NationalparkFör dig som uppskattar en stimulerande dagsutflykt rekommenderas Angthong National Marine Park. Denna arkipelag och nationalpark inkluderar 42 öar och är belägen mitt emellan fastlandet och Koh Samui och är verkligen ett "naturens under". Besökaren kan vänta sig trädbeprydda berg rakt uppskjutna ur havet samt ett rikt djur och växtliv.

Boka resan till nationalparken på någon av Koh Samuis många resebyråer. Även utflykter med kayak eller kanot kan du boka från nämnda byråer. Du kan även boka dessa direkt på denna webbplats.

Parken ligger till grund för boken och filmen "The Beach" med Leonardo DiCaprio, trots att filmen till stor del spelades in i Krabi, på den thailändska sydvästkusten.

Läs gärna mer om utflykter på Koh Samui här.
Palmer innan skymningen
PALMER I MOTLJUS, NORRA LAMAI - Foto: Jens W, Yenit.comDela den här sidan


Våra sponsorer
Kampanjjakt. Hitta de bästa rabatterna för resor och annat
Privata utflykter på Koh Samui
Fancy Domains
Akwa Guesthouse
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Arayaburi Boutique Resort
Yenit Company Limited
Mercy Center
Chaweng information och boende
X2 Resorts Samui

Annonsera här


Integritetspolicy - Vi respekterar din integritet! Dina personuppgifter kommer aldrig att överlåtas. Eventuella betalningar är krypterade för din säkerhet.

Om sajten - Detta är en omfattande reseguide till Koh Samui, där man även kan boka boende billigt. Den är utvecklad av Yenit Co., Ltd under 2004-2013.

Licens - Kohsamui.nu är licenserad under Creative Commons. Innehållet på denna webbplats får enbart användas för icke-kommersiella ändamål.


Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand